top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

EL AÇMASI İTALYAN SOSLU SPAGHETTI


Evde taze makarna yapmak hem çok zevkli hem de aileyi bir araya toplayan bir aktivite…

Hazırlaması sanılanın aksine hiç o kadar zor değil; bi de üzerinde annemin tarifini İtalyan Sefaretinin aşçısından aldığı sos olursa yeme de yanında yat!!

Yalnız evde kendinizin yaptığı taze makarna buzdolabında en fazla birkaç gün dayanabilir. Makarna genellikle haşlanarak pişirilir. İtalyan makarnası geleneksel olarak “Al Dente” (İtalyanca "ısırmak için sert" anlamına gelip), çok yumuşak olmaması gerekir.

Araştırmalara göre,"Hamur – şekilsiz”, "Makarna - şekillendirme" anlamına gelmekte.

Hamur şekli belli olmayan bir kütledir ve şekillendirilmeyi yani makarna haline sokulmayı beklemektedir.

Seyahat Raporu'nda Marco Polo'nun makarna üretimini Çin'de gördüğü ve ondan sonra İtalya'ya getirerek, İtalyanların ağzına layık hale soktuğu bilgisi, bir hikayenin ötesine gitmiyor. Aynı tarihlerde İtalya'nın güneyinde senelerden beri Maccheroni (makarna için kullanılan isim) yenmekteymiş.

İtalyanlardan daha önce sert buğdayı bilen Arapların ise ince açılmış hamur yuvarlaklarını pişirdikleri, ayrıca Arapların hamur parçalarını çubuk üzerine dolayarak güneşte kuruttukları ve böylelikle dayanıklı bir ürüne çevirdikleri söylenmekte.

Şu anda Roma'da bulunan Makarna Müze'sindeki belgeler de makarnanın nereden geldiğine tam olarak açıklık kazandıramamakta. Çatalın bulunuşuna kadar, uzun makarnalar ellerle yenilirmiş. Uzun makarnalar ele alınır, baş hafif geriye yatırılarak makarnalar ağza kaydırılır ve bazen de çiğnemeden yutulurmuş.

Malzemeler: (2 Kişilik)

2 adet yumurta

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı deniz tuzu

200 gr un

Yapılışı:

Hamurun toplanması yumurtanın büyüklüğüne bağlı… Çok az su ekleyerek hamuru toparlamanız mümkün, oldukça sert bir hamur elde ediliyor. Bütün malzeme güzelce özdeşleşene kadar yoğrulan hamur, olabildiğince az un kullanarak merdane yardımı ile açılır. Hamur keseceği ile istediğiniz uzunlukta, ama çok kalın olmasın, hamurun haşlanırken genişleyeceğini hesaba katarak kesin.

Bir tencereye su koyun. Kaynadıktan sonra 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek makarnalarınızı yavaşça tencereye koyun. İstediğiniz kıvama gelene kadar pişirin, zaten şiştiklerinde yeteri kadar piştiğini anlayacaksınız…


İtalyan Usulü Sos İçin;

Malzemeler:

1 kg domates

1 adet kırmızı soğan

2 diş sarımsak

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1-1,5 tatlı kaşığı tuz


½ tatlı kaşığı şeker

1-2 adet defne yaprağı

1 tutam reyhan

½ çay kaşığı küçük hindistan cevizi (rendelenmiş-muskat)

1 tutam fesleğen, 1 tutam kekik

1 çay kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı sirke

Yapılışı:

Domatesler doğranır. Kabuklarını soymak isterseniz soyulur, ben soymadan kullanıyorum. İnce kabuklu domates tercih ediyorum. Çekirdeğini de kabuğunu da her şeyini kullanıyoruz, hem çok faydalı hem de lezzetli.

Soğan, sarımsak doğranır. Domates, tuz ve şeker eklenen sos malzemelerine defne yaprağı ve zeytinyağı da katılarak ateşe konur.

Pişmesine yakın baharatlar ve sirke ile sos tamamlanır. Küçük hindistan cevizi, namı değer muskat, kullanırken çok dikkat edilmesi gereken bir baharattır. Fazla miktarda kullanıldığı takdirde insan beynine bir takım zararlar verebilmektedir. Bundan dolayı kullanım miktarına ekstra dikkat edilmelidir. Muskat hakkında halk arasında bazı yanlış bilgiler var, genellikle mideye dokunduğu bilgisi gibi…

Sunum:

Tabakta makarnanın üzerine İzmir Tulumu kalın rendelenir. En üstüne müthiş İtalyan sosumuz konur. İstenirse sosun üzerine de bir miktar peynir daha rendelenir.

57 görüntüleme0 yorum
bottom of page